Voorwoord

Corona dwong ons tot grote digitale stappen. In korte tijd moesten we de digitale mogelijkheden omarmen en uitbreiden. De zorg ging via e-consults, leerlingen kregen online les en vergaderen deed je via videobeldiensten. Organisaties introduceren versneld nieuwe digitale werkvormen en bedrijven ontwikkelen nieuwe digitale producten en diensten. Deze digitale mogelijkheden bieden ons veel kansen, maar gaan ook gepaard met de nodige bedreigingen.

Cybercriminelen kunnen misbruik maken van onze grotere afhankelijkheid van digitale communicatie en online dienstverlening. Ook dat is de afgelopen maanden helaas gebleken. Bovendien is honderd procent veiligheid niet te garanderen. Juist daarom is oefenen en het delen van kennis zo ontzettend belangrijk. Alleen op die manier kunnen we de geleerde lessen borgen en leren van incidenten uit het verleden. Zodat u weet wat u moet doen en wie u nodig heeft wanneer een cyberaanval uw organisatie onverhoopt treft.

Eind 2019 vond de allereerste Overheidsbrede Cyberoefening “Wat zou jij doen?” plaats. Meer dan 600 bestuurders, (ICT)-professionals, CISO’s en andere geïnteresseerden binnen de overheid deden mee. In oktober organiseert het ministerie van BZK daarom wederom een Overheidsbrede Cyberoefening met een reeks cyberwebinars. We gaan overheidsbreed oefenen en kennis delen om cyberaanvallen zoveel mogelijk te voorkomen en samen goed voorbereid te zijn. Niet live dit keer, maar (aangepast aan de situatie) virtueel.

In het magazine dat nu voor u ligt, vindt u alvast een voorproefje op de verschillende webinars. U leest onder andere de geleerde (cyber) lessen van verschillende bestuurders. Zo vertelt Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve hoe de gemeente Lochem door het oog van de naald is gekropen. Dijkgraaf Toine Poppelaars vraagt aandacht voor het digitale bewustzijn van medewerkers. En wethouder Saskia Bruines deelt haar ervaringen rondom Hack The Hague. Daarnaast geeft het magazine praktische informatie over lokale cyberoefeningen en inzicht in de activiteiten die plaatsvinden tijdens Alert Online en de Europese Maand van de Cybersecurity.

Cybercriminelen blijven zich ontwikkelen, maar de overheid ook. En daarom blijf ik hameren op het belang van digitale weerbaarheid voor alle overheidslagen. Alleen dan kunnen we dreigingen afwenden en zijn de risico’s voor onze regionale en nationale veiligheid zo gering mogelijk.

Raymond Knops
Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Staatsecretaris Raymond Knoops in een videogesprek