Jonge talenten geven cybercriminelen geen kansInterview met: Anne Smittenaar
Programmateam Rijks I-Traineeship | Cyber-track

Bijna afgestudeerde ICT-talenten die hun kennis willen gebruiken om datalekken en hackaanvallen af te weren zijn bij het cyberprogramma van Het Rijks I-Traineeship aan het goede adres. Hier leren ze hoe je cybercriminelen buiten de deur houdt en mogen ze hun kennis gelijk in praktijk brengen.

Cyber track

De studenten kunnen bij dit programma van de Rijksoverheid kiezen voor de richting ICT, Data of Cyber. Anne Smittenaar begeleidt specifiek de cybertalenten van de toekomst. “De track Cyber is populair, op dit moment zijn er 38 trainees aan het werk. In twee jaar tijd krijgen de studenten drie verschillende opdrachten bij verschillende rijksorganisaties. Die ICT-gerelateerde uitdagingen duren elk 8 maanden en zijn erg gevarieerd. Zo brengen ze risicoanalyses in kaart, vergroten ze het bewustzijn van dataveiligheid en onderzoeken kwetsbaarheden.”

Aanwinst

Ze zouden nóg meer Cybertalenten een plek willen bieden, daarom is er altijd ruimte voor nieuwe rijksorganisaties waar ze aan de slag kunnen. Anne: “Ik heb gemerkt dat de trainees echt een toevoeging op de werkvloer zijn. Ze kijken met een frisse blik naar een organisatie. Zo kunnen ze zich op een probleem storten waar normaal geen tijd voor is. Omdat ze concreet resultaat afleveren kan een organisatie echt met de bevindingen aan de slag. En om actuele problemen en nieuwe ontwikkelingen te blijven volgen, zijn er opleidingsdagen die worden geleid door verschillende experts. Zo blijven we werken aan kennisoverdracht.”

Veilige toekomst

Na twee jaar is het traineeship afgerond en kunnen ze aan de slag om Nederland cyberveilig te maken. Smittenaar: “Het is onze missie om ICT-talenten te binden en boeien aan de Rijksoverheid en daarnaast een bijdrage te leveren aan het voorzien van voldoende ICT-collega’s voor het Rijk. Het leuke is dat dit lukt. De meeste trainees gaan uiteindelijk bij verschillende rijksorganisaties zoals de Defensie, VWS of de Tweede Kamer aan de slag. Daar zijn we erg blij mee want het onderwerp cyberveiligheid zal de komende jaren alleen maar meer aandacht krijgen.”

Wil je meer weten over dit programma? Bekijk deze video.

Interesse in een trainee binnen uw organisatie? Neem contact op via het contactformulier op de website of mail rechtstreeks via rijksitraineeship@rijksoverheid.nl