Ben jij cybercriminelen de baas? Test je kennisEducatieve spellen zijn een effectieve methode om cybergevaar onder de aandacht te brengen. Er zijn verschillende methodes ontwikkeld om je cyberskills te verbeteren. Een greep uit het aanbod.

Bordspel Cybercare

Met het idee ‘samen leren is leuker en effectiever’ ontwikkelde de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO) het bordspel Cybercare. Hier krijgen vier spelers de leiding over een ziekenhuis en komen ze voor lastige digitale dillema’s te staan. Mogen ziekenhuismedewerkers vanuit huis op het systeem inloggen, is het veilig om de infuuspomp op afstand te bedienen en hoe kan die hackaanval worden afgeslagen? Als spelers elke keer de duurste en beste cybersecurity-optie kiezen is het ziekenhuis in een mum van tijd failliet. Lukt het de deelnemers om veilig én met genoeg geld de finish te halen? Als het spel is uitgespeeld kun je situaties en de dynamiek uit het bordspel vertalen naar de werkvloer. En omdat er meerdere personages en scenario’s zijn kan het spel vaker worden gespeeld. Rijksmedewerkers kunnen het bordspel Cybercare lenen.Quiz Alert Online

De website veiliginternetten.nl staat boordevol tips & tricks voor veilig online gebruik. Met deze test ontdek je bijvoorbeeld of je genoeg afweet van phishing en ransomware. De kans is groot dat je daar nieuwe dingen leert. Want kan jij de zes kenmerken opnoemen waaraan je een phishing-mail herkent? Doe de test.

Crisisgame CIP

Het Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) leert Nederlanders hoe ze zich tegen online gevaren kunnen beschermen. En met deze crisisgame gebeurt dat op een leuke én realistische manier. In dit spel krijgt een team te maken met een hack in een organisatie. Nemen ze onder tijdsdruk de juiste beslissingen? Na afloop worden de keuzes geëvalueerd. Dit spel wordt fysiek gespeeld met maximaal 15 mensen maar er is ook een online variant beschikbaar. Naast de basis versie is er ook een scenario specifiek voor gemeenten, waterschappen en tieners. Eind dit jaar brengt het CIP een nieuwe crisisgame uit.

E-learning modules

Soms kunnen onzorgvuldige medewerkers het hackers wel erg makkelijk maken. Wachtwoorden worden per ongeluk gedeeld, USB-sticks raken kwijt en gevoelige berichten worden via privémail verzonden. Een fout is snel gemaakt. De vier verschillende e-learningmodules van iBewustzijn Overheid helpen de waakzaamheid van medewerkers te vergroten. Deze modules zijn geschikt voor gemeenten, provincies en waterschappen.

Toolbox cyberincident

Is jouw organisatie goed voorbereid op een cyberaanval? En welke stappen neem je wanneer een hacker is binnengedrongen in de systemen? Deze handige toolbox bevat alle belangrijke informatie rondom een cyberincident. Zelfs de tips en trucs van ervaringsdeskundigen ontbreken niet.

Cyberoefenpakket VNG

Is jouw gemeente klaar voor cyberaanvallen? Test het met het cyberoefenpakket dat de VNG samen met het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement ontwikkelde. Deelnemers belanden in een crisissituatie waarin de burgemeester een anonieme mail met gevoelige gegevens van zijn gemeente heeft ontvangen. De deelnemers moeten onder tijdsdruk beslissingen nemen. Boze burgers hangen aan de lijn en nieuwszenders melden al een datalek. Hoe gaat het crisisteam om met de eisen van de hacker? Er zijn drie modules beschikbaar, afgestemd op verschillende afdelingen.

Hackshield

Jong geleerd is oud gedaan. Daarom is de app Hackshield in samenwerking met de overheid ontwikkeld. Het leert kinderen tussen de 8 en 12 jaar meer over de gevaren op het internet. Inmiddels doen 70 gemeenten mee, geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden.