‘Mensen schamen zich dat ze in de trucs van cybercriminelen zijn getrapt’Interview met: Lousewies van der Laan
Lid van de Raad van advies Alert Online en Directeur Transparency International Nederland

Om Nederland online veiliger te maken staat oktober in het teken van cybersecurity. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is gestart met de campagne Alert Online en werkt samen met gemeenten, het bedrijfsleven, politie en allerlei andere instellingen om de cyberveiligheid te verbeteren. Lousewies van der Laan is lid van de Raad van Advies van Alert Online: “Onderschat cybercriminelen niet.”

Cybercriminaliteit neemt toe

En dat is nu precies wat de meeste Nederlanders wel doen. Zo denkt slechts 10% dat ze online risico lopen terwijl uit het onderzoek van Veilig 2020 blijkt dat het aantal politie-aangiftes van cybercriminaliteit steeg met 66%. Van der Laan zag meer zorgwekkende onderzoeksresultaten. “Hacking, Phishing en WhatsAppfraude zijn constant in het nieuws maar kennelijk vindt 23% van de mensen het veranderen van hun wachtwoord lastig. En bedrijfsgegevens van thuiswerkers zijn niet goed beveiligd omdat onveilige apparaten mee op het thuis-wifinetwerk draaien. Dat zou niet mogen in deze tijd. Ik denk dat software ontwerpers ons hiermee kunnen helpen door je regelmatig te verplichten een nieuw wachtwoord te kiezen. En we moeten mensen leren hoe ze hun digitale vaardigheden kunnen verbeteren zoals nu bijvoorbeeld gebeurt met de campagne Alert Online.”

De schaamte voorbij

Uit het onderzoekt blijkt dat ouderen zorgvuldiger met hun privacy omspringen maar weer minder up-to-date kennis hebben dan jongeren. Dat maakt dat beide generaties risico lopen om slachtoffer te worden van internetcriminelen. Lousewies van der Laan: “De oudere generatie is niet online opgegroeid en heeft logischerwijs een kennisachterstand. Jongeren daarentegen denken ‘ik weet dat allemaal wel’ terwijl ze ondertussen gemakkelijk via social media privé informatie delen en zo digitaal kwetsbaar zijn. Je kan daarom nooit te veel campagnes doen om aandacht te vragen voor cybercriminaliteit.

Mensen schamen zich dat ze in de trucs van cybercriminelen zijn getrapt en durven niet te vertellen dat ze op een verkeerde link hebben gedrukt of via WhatsAppfraude geld hebben overgemaakt. Maar doe juist wel aangifte, maak cybercriminaliteit zichtbaar en verdiep je in de technische kanten van het internet. Ik besef dat die digitale bewustwording een lang proces is. Vergeet niet dat het jaren heeft geduurd voordat iedereen in de auto een gordel droeg, deze gedragsverandering zal ook niet zomaar gaan. Maar met voorlichting en kennisoverdracht proberen we iedere Nederlander digitaal waakzaam te maken.”

Maak jij het cybercriminelen lastig? Test je digitale kennis met de cyberskillstest.